HVORDAN UNDGÅR MAN STØJ FRA ET VENTILATIONSANLÆG? 

(samtaletransportering af lyd)

Der kan være mange måder at opfylde bygningsreglementets krav til ventilation i nye huse på.
De fleste har dog fundet ud af, at det enkleste er at installere et ventilationsanlæg. De nye ventilationsanlæg med varmegenindvinding, for eksempel en Nilan Comfort 300, giver samtidig et tiltrængt tilskud til energiregningen, så det er naturligvis et ekstra plus. Se eventuelt også vores varmeinstallation muligheder.

Afhjælp lyd fra et rum til et andet

Mange har oplevet, at med et ventilationsanlæg, som ventilerer alle husets rum, kan der foregå en spredning af lyd fra det ene rum til det andet. Det er selvfølgelig ikke ønskeligt, men hvad er grunden til dette, og hvordan kan det afhjælpes?
Den helt naturlige forklaring på at støjen kan brede sig på grund af ventilationsanlægget er, at rummene i huset jo, efter installering af anlægget, er forbundet med rør. Derfor kan man opleve, at støj bringes videre fx fra stuen til soveværelset, hvilket naturligvis ikke er hensigtsmæssigt.

Hyppigste årsag er fejl i installationen

Grunden til denne transport af støj er som regel fejl i installationen. Der findes mange guider til, hvordan man installerer et ventilationsanlæg, men der er mange detaljer at være opmærksom på i forbindelse med installationen. Derfor kan det være en god ide at overlade sagen til en fagmand.
Hvis der ikke er installeret lyddæmpere i forbindelse med opsætningen, kan lyden let bringes rundt mellem rummene. Hvis man ikke har valgt et af de bedste anlæg på markedet, kan der også være støj, som man skal leve med.
Støjen skyldes som oftest, at der ikke er installeret lyddæmpere i forbindelse med opsætningen af ventilationsanlægget.
Lyddæmpere er nødvendige for at forhindre lyden i at sprede sig, og hvis der ved installationen bliver opsat flexlyddæmpere ved alle konsolventilerne, kommer lyden ikke videre til de andre rum. Som nævnt ovenfor har det også betydning, hvilken kvalitet anlægget er. Det kan derfor være en god ide at have fagmanden med på råd, i forbindelse med køb af ventilationsanlæg.